הע"ז
בית דין אזורי לעבודה תל אביב - יפו
|
1516-08
02/07/2012
|
בפני השופט:
מיכל לויט שופטת בכירה
|
- נגד - |
התובע:
מדינת ישראל
|
הנתבע:
תמם דוד (דודו)
|
הכרעת דין |
- המאשימה הגישה כנגד הנאשם כתב אישום בגין העסקה שלא כדין של 2 עובדים תושבי הרשות הפלשתינאית, עבירה על סעיף 2 (א) (1) (2) לחוק עובדים זרים, התש"א - 1991, (להלן:
"חוק
עובדים זרים").
- הנאשם הינו קבלן שעסק במועד הרלוונטי לכתב האישום בעבודות שיפוצים בנכס הנמצא ברחוב עקלטון 15א בהוד השרון (להלן: "
האתר").
- ביום 2.9.2007, במסגרת פעילות יזומה של צוות ממשטרת ישראל, מנהלת ההגירה מחוז מרכז, נמצאו באתר שני עובדים תושבי הרשות והם: 1. עזיז מחמד דיב מרעי ("עזיז") 2. עבד אלראוף יוסף מראיטה ("עבד").
נטען כי תושבי הרשות הועסקו באתר על-ידי הנאשם ללא היתר עבודה .
- הנאשם כפר בנטען בכתב האישום, מלבד סעיף 1 לכתב האישום, לפיו עסק כקבלן באתר בתקופה הרלוונטית.
- בדיון ההוכחות שהתקיים בפני, הנאשם העיד בפני וכן העידו, סרן מיקי לוין מפקד מרכז היתרים ,מר ערן הרשקוביץ מפקח משרד התמ"ת והמפקחת עינת וולקוביץ.
במהלך העדויות הוגשו הראיות הבאות: תעודת עובד ציבור סומן מ/1 ; מכתב מסרן מיקי לוין סומן נ/1 ; מזכר בנושא הפקת תעודת עובד ציבור מסרן מיקי לוין סומן נ/1; חשבוניות מסומן מ/2; דו"ח אירוע מיום 2.9.2007 מסומן מ/5; צילומים של מקום האירוע מסומן מ/4; חקירת הנאשם מיום 27.12.2010 מסומן מ/3 ; אישור התייצבותו של הנאשם במשרד התמ"ת מיום 2.12.2007 סומן נ/3; רשיון עבודה של מר עזיז מחמד מסומן נ/3.
6. מתעודת עובד הציבור עולה כי רשיונו של עזיז לא היה בר תוקף וכי רישיונו של עבד היה למסחר בלבד (מ/1).
7. ממזכר שערך סרן מיקי לוין עולה כי הופקו מטעמו שתי תעודות עובד ציבור שונות לנוגעים לתושבי הרשות שנמצאו שגויות, ולאחר מכן הונפקה תעודת עובד ציבור חדשה שהמידע בה נכון.
8. מר הרשקוביץ העיד כי בביקורת שנערכה באתר נמצאו שני תושבי הרשות, שזוהו על-ידו בהצגת תעודת זהות, בקומה השנייה באתר כשהם לבושים בבגדי עבודה ועוסקים בהקמת קיר פנימי באחד האתרים. עוד העיד כי לעזיז היה אישור תעסוקה על שם קבלן אחר מהנאשם, אולם מבירור שנערך על-ידו הסתבר כי הרישיון אינו תקף. לתושב הרשות הנוסף שנכח במקום- עבד, היה היתר למסחר ולא לעבודה (עמ' 2, שורות 30 - 38):
".. בקומה שנייה של אותו מבנה מצאנו שני עובדים מהשטחים, שניהם לבשו בגדי עבודה ועסקו בהקמת קיר פנימי באחד החדרים, חשדנו בהם שהם מהשטחים, בקשנו מהם להזדהות, הם הציגו לנו תעודות זיהוי ירוקות של הרשות, לאחד מהם היה אישור תעסוקה על שם קבלן אבל בבדיקה שעשינו מול מוקד התברר שאותו אישור נסגר מנהלתית כמה חודשים קודם לכן והוא עובד במקום ללא אישור . בכל מקרה אותו קבלן זה לא אותו הקבלן שעשה את השיפוץ. העובד השני היה בעל היתר למסחר בלבד וגם לו היה אסור לעבוד במקום."
9. כן הוצגה בפניי עדותה של המפקחת עינת וולקוביץ, וכך העידה (עמוד 4 שורות 12-20):
"ערכנו ביקורת בבית בשיפוץ. בקומה השנייה של הבית היו שני עובדים שעסקו בבניית קיר, בקשנו מהעובדים תעודה מזהה והם הציגו בפנינו תעודת זהות פלסטינית, לאחד מהם היה אישור מסחר ולשני היה אישור עבודה אבל שנסגר מנהלתית חודש לפני כן. לאחר מכן בדקנו אם יש קבלן במקום ולא היה קבלן. פנינו אל השכנה שגרה ליד נתנו פרטי בעל הנכס, דרכך 144 התקשרנו, דברנו עם בעל הנכס והוא מסר שיש במקום במקום קבלן בשם דוד תמם ושיש לו גם חשבוניות. הוא גם אמר שהקבלן צריך לבוא למקום עוד 10 דקות. אז חזרנו למקום אחרי כרבע שעה. הקבלן לא היה במקום, העובדים גם לא היו במקום. במקומם היה עובד אחר שגם הציג תעודת זהות פלסטינית עם היתר עבודה על שם דוד תמם, באישור עצמו היה גם מספר הטל' של דוד תמם התקשרנו אליו אבל הוא לא ענה.
"
10. הנאשם כפר בטענת המאשימה כי העסיק את עזיז, אלא טען כי הביאו לאתר על מנת להסדיר את העברת רשיון הקבלן הקודם על שמו.
11. הנאשם העיד כי הביא את עזיז לאתר לאחר שהלה מסר לו כי רשיונו תקף על שם קבלן אחר, וכי הורה לעזיז להמתין לו עד שיסדיר את העברת הרישיון על שמו. הנאשם העיד כי הורה לעזיז שלא לעבוד עד שהעניין יוסדר (עמוד 5 שורות 40- 46; עמוד 6 שורות 1-4):
"עזיז זה בחור שעבד אצלי שנתיים עם רישיון. יש תקופה שאין לנו עבודה ואז אני מפטר והוא עבד אצל קבלן אחר שהוציא לו את הרישיון. עבד אצלו תקופה עד לאותו טל' שהוא התקשר אלי וביקש לעבוד. השאלה הראשונה שהיתה לי אליו אם יש לו רישיון בר תוקף. אמר לי שכן. אמרתי לו שיצלם אותו ושיבוא אלי לפרדס כץ משם אני לוקח אותם לעבודה, אמרתי לו שיצלם ושיבוא כדי שיתן לי את האורגנל אצלי ביד. אמרתי לו שאקח אותו לאתר והוא ישב ולא יעשה כלום. אני נוסע למשרד התמ"ת למשרד הממשלה בקרייה ואליך לנסות להעביר את הרישיון על שמי ואז אני אבוא לקחת אותך. אמרתי לו שלא יזוז ולא יעשה כלום מפני שאני לא רוצה שיסתובב לי ברחוב ויתפסו אותו בלי רישיון. שם הכוונה בהוד השרון ברח' עקלתון. יחד איתו לקחתי את חאלד שהוא למעשה עובד אצלי שנים וגם עד היום , שמתי אותם שם . חאלד היה צריך לעבוד שם ואותו עזיז היה חייב בהוראה מפורשת לשבת ולא לעשות כלום. נסעתי למשרד התמ"ת שם זה לוקח לא שעה ולא שעתיים, כל היום. "
ובהמשך העיד(עמוד 6 שורות 21-24):
"לגבי הרישיונות - אני נמצא בענף 52 שנה ואני עוסק עם פועלים עם רישיון מהתמ"ת. כשיש הוראה לא משנה של מי ומה על ביטול רישיון הביטול צריך להיות במחסום משום שבמחסום זה מופיע במחשב. גם רישיון העבודה וגם הכרטיס המגנטי שאם היתה הוראת ביטול זה חייב להופיע שם ולא לתת לו להכנס. אם היה ביטול איך הוא נכנס."
12. לגבי תושב הרשות הנוסף- עבד, העיד הנאשם כי אינו מכיר את עבד ולא ידע כי הוא נמצא באתר, וכי יתכן שהגיע לאתר על מנת לסחור בחלקים (עמוד 6 שורה 30-31).